torstai 16. tammikuuta 2014

Lähiseutumatkailua

Opiskelut ovat pitäneet mut niin kiireisenä, että ennätän vasta nyt torstaina kirjoittaa viime viikonlopusta. Lauantaina harrastimme "kotimaanmatkailua", tällä kertaa oli suuntana Etelä-Slovenia, joka on kumpuilevaa viininviljelyaluetta. Kävimme alueen suurimmassa kaupungissa Novo Mestossa, yhdellä läheisistä linnoista (alue on tunnettu myös lukuisista linnoista), luostarissa sekä Kostanjevica na Krkin pikkukaupungissa. Koska nämä paikat oli aika nopeasti nähty, päätimme ex tempore käväistä Kroatian puolella Yugoslavian hallitsijan Josep Titon syntymäkodilla. Rajalla tuli todistettua, että Slovenian henkilökorttini riittää matkustusdokumentiksi. Titon kodin yhteydessä oli söpö, pieni perinnekylä, joka ainakin minulle oli päivän kohokohta. Mia ja Martta ovat yhtä mieltä, että Slovenian parhaat alueet ovat Ljubljanan lisäksi Juliaaniset Alpit ja Adrianmeren rannikko. Mielestäni puoli vuotta Sloveniassa asuneen tulee kuitenkin nähdä myös etelä ja itä (sinne ehkä ensi viikonloppuna). 





Sunnuntaina lähdimme pitkästä aikaa Italiaan. Rajan ylitettyämme sää muuttui kovin sumuiseksi, joten Gradon merenrantakaupunki ei näyttäytynyt kaikessa loistossaan. Gradosta jatkoimme antiikin Rooman aikaisen Aquileian kautta tähdenmuotoiseen Palmanovaan. Kaupunki tosiaan oli symmetrinen yhdeksänsakarainen tähti, jonka keskustana oli tori. Kaupungissa söimme myös Italian parasta pizzaa. Palmanovasta ajoimme viehättävään Udineen. Söimme jäätelöä ja katselimme auringonlaskua ja torilla leikkiviä lapsia. 40 kilometrin päässä Slovenian rajasta sijaitseva kaupunki on mukava päiväretkikohde Sloveniassa oleileville.



Huomiseen mennessä pitäisi palauttaa vielä kolme esseetä ja valaa savea. En ole siis vielä ehtinyt miettiä seuraavaa viikonloppua, mutta jotain hauskaa, on ystävien kanssa kehitettävä, sillä viikot täällä hupenevat uhkaavasti.


Mukavaa, talvista viikonloppua sinne Suomeen!

2 kommenttia:

  1. Vai Italian parasta pizzaa? :) Mikä siitä parhaan teki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mozzarella varmaan :P Lisäksi siinä oli prosciuttoa ja herkkisieniä. Ja hyvä kastike. Mutta oikeastaan kilpailu ei ollut kovin kova. Mulla on ollut vähän huonoa tuuria pizzojen kanssa siellä (kalliita, pieniä, kummia täytteitä) :)

      Poista